Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

"ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΚΕΛΟΣ"

Με αυτό τον εμβληματικό τίτλο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το πρώτο βιβλίο του Νίκου Α. Καρακάση.
Δεν θα αναφερθώ σήμερα στην υπόθεση του βιβλίου.Κατ' αρχάς θα αναφερθώ στον ίδιο τον συγγραφέα. Είναι εγγονός του Σταύρου Καρακάση, αδελφού του πατέρα μου και στον οποίο αναφέρομαι σε όλα τα βιογραφικά μου σημειώματα. Ο Σ.Καρακάσης ανήκει στην γεννιά των Αλεξανδρινών ποιητών του 1930 και από τους πρωτοπόρους της ανάδειξης του έργου του Κ.Καβάφη όταν Λογοτέχνες και Ποιητές της μητροπολιτικής Ελλάδος πολεμούσαν άγρια τον Καβάφη, θεωρώντας τον παρακμιακό και "κάκιστο" ποιητή!Σήμερα η παγκόσμια Λογοτεχνία αναγνωρίζει πόσο "κάκιστος" ποιητής ήταν ο μεγάλος αυτός Αλεξανδρινός.
Ο Στ.Καρακάσης εκτός από ποιητής με αξιόλογη παρουσία στα ελληνικά γράμματα, υπήρξε διάσημος βιολονίστας, καθηγητής βιολιού, κριτικός και μουσικολόγος. Η Ακαδημία Αθηνών του είχε αναθέσει την δημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής μας Μουσικής, όπου και κατέγραψε ο ίδιος χιλιάδες δημοτικά τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα, που αποτελούν ένα τεράστιο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδημοσίευτο ακόμα.!
Ο Νίκος Καρακάσης, δεν έρχεται λοιπόν από το "πουθενά". Όταν για πρώτη φορά μου έδειξε με ιδιαίτερη ντροπαλοσύνη τα πρωτόλεια χειρόγραφα του, έμεινα έκπληκτος!
Αμέσως και πολύ απλά, αναγνώρισα σ'αυτόν το τάλαντο της γραφίδας του.Και τον ενθάρρυνα να συνεχίσει, χωρίς καμιά αναβολή. Ήμουν βαθειά συγκινημένος και ταυτόχρονα υπερήφανος που έβλεπα το κληρονομικό κύτταρο να έχει περάσει σε άλλη μια γεννιά της οικογενείας μου. Και το αποτέλεσμα ήρθε πολύ σύντομα.
"Βασιλιάς Ίκελος" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα του οποίου θα έχω την χαρά και την τιμή να κάνω την πρώτη παρουσίαση στις 8 Αυγούστου ε.έ. στο Δερβένι Κορινθίας στο εκεί Πνευματικό Κέντρο.
Αυτό που θέλω να σημειώσω σε τούτη την ανάρτηση είναι ένα.
Ο Νίκος Καρακάσης, ανήκει στην γεννιά των νέων συγγραφέων, με μια σύγχρονη γραφή και ματιά, δεξιοτεχνία στην σύλληψη των θεμάτων του, γεγονός που θέλω να πιστεύω τον καθιστά ξεχωριστό στέλεχος της Ελληνικής Λογοτεχνίας, που τα τελευταία χρόνια πάσχει από νέες και ρωμαλέες φωνές και που έχει να δώσει πάρα πολλά σε τούτο τον ταλαιπωρημένο χώρο. Ο σύνδεσμός μου μαζί του σταματά, αποκλειστικά και μόνο στην κοινή καταγωγή και ενότητα του αίματος.
Στον χώρο της Λογοτεχνίας είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα, μη συγκρίσημος με κανέναν από εμάς, μια ξεχωριστή οντότητα, που ανεπιρέαστος από οποιαδήποτε επιρροή δίνει σήμερα το δικό του "παρών" και που θα συνεχίσει να το δίνει στο μέλλον.
Διαβάστε τον και θα καταλάβετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: