Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Μια φιλοφρόνηση

ΑΓΑΠΗΤΕ κ. ΚΑΡΑΚΑΣΗ

ΕΝΙΩΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΩ...
ΜΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΠΙΑ; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ;ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑΜΕ ΑΝΑΓΝΩΣΗ; ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΑΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΝΩΜΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ!!!!!!
ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΑΣ ΒΙΒΛΙΟ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ!
ΕΝΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ, ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟ ΝΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΛΙ ΛΙΓΟ ΘΑ ΗΤΑΝ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ...
ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΦΙΛΩ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ

Αν δημοσιεύω αυτό το μήνυμα που έλαβα, το κάνω γιατί αποτελέί την κορωνίδα μιας σειράς μηνυμάτων που λαμβάνω τον τελευταίο καιρό από αναγνώστες που εκφράζουν λίγο πολύ το ίδιο παράπονο.Όχι! Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου! Αντίθετα μελαγχολώ στην σκέψη, όταν βλέπω αμέτρητους τίτλους νέων βιβλίων να κυκλοφορούν και να διαπιστώνω στο τέλος ότι το περιεχόμενο των περισσοτέρων εξ αυτών ανήκουν στην συνομοταξία των ευτελών αναγνωσμάτων. Ήλπιζα ότι αυτός ο συγγραφικός ορυμαγδός θα ήταν επ' οφελεία της Λογοτεχνίας και των αναγνωστών. Έχω πέσει τραγικά έξω.
Καθώς φαίνεται οι Εκδότες, μπροστά στην ατελείωτη "προσφορά" ενδίδουν ασυλόγιστα χωρίς μέτρο και επιλογή την Λογοτεχνία,απλά και μόνο με την ελπίδα ενός πιθανού κέρδους που αποδεικνύεται φρούδα ελπίδα. Είναι λυπηρή διαπίστωση, και το κοινό δεν μένει ούτε αδιάφορο ούτε παραπλανάται πλέον από τα "χρυσωμένα" χάπια που τους σερβίρουν. Και τιμωρεί Εκδότες και Συγγραφείς το ίδιο. Και καλά μας κάνουν!
Ταυτόχρονα όμως, είναι καιρός, εμείς που "υπερηφανευόμαστε" ότι υπηρετούμε την Λογοτεχνία, να συμμαζέψουμε τις επάρσεις μας και με περίσκεψη, υπευθυνότητα όσο και πνευματικό βάσανο να προσπαθήσουμε να επιτελέσουμε με σοβαρότητα το καθήκον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: