Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Μια "Κριτική"....

Στο "Βιβλιοδρόμιο" της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (6-7 Ιουνίου 2009) δημοσιεύτηκε δισέλιδη "κριτική" του τακτικού συνεργάτη της εφημερίδας κ.Δ.Κούρτοβικ με τίτλο Γλάστρες ονείρων ή τεφροδόχοι ονείρων; (Εξ όνυχος τον λέοντα....) Και μόνο ο τίτλος θα ήταν αρκετός να καταλάβει ο αναγνώστης για το πνεύμα και το μήνυμα που ήθελε να περάσει ευθύς εξ αρχής ο κ.Κούρτοβικ στους αναγνώστες του. Ομολογώ ότι περίμενα αν μη τι άλλο ότι θα διάβαζα μια κριτική για την λογοτεχνική αξία ή μη των τριών κυριών συγγραφέων, των οποίων τις φωτογραφίες είχε εντέχνως δημοσιεύσει μέσα στο κείμενο για ευνοήτους λόγους. Με την σοφία του όφεος και την πανουργία της αλώπεκος, το έκανε μεν, αλλά μέσα από ένα άκρως προσβλητικό όσο και απρεπές κείμενο, στέλνοντας μύδρους ειρωνείας συλήβδην προς τις αναγνώστριες της κ. Χ.Δημουλίδου, της κ. Λ.Μαντά και της κ. Π.Τραυλού, που κατά τον κύριο Κούρτοβικ ανήκουν στον "χύδην όχλο" γιατί μόνο σ' αυτόν απευθύνονται οι εν λόγω συγγραφείς και οι "δολοπλόκοι" εκδότες(!!!) κατά τον υπερασπιστή του κ.Κούρτοβικ με το ψευδώνυμο "Αυτόλυκος" στο blog της κ.Ιουστίνης Φραγγούλη.
Πριν λίγα χρόνια η μετριότητς μου είχε τύχει ενός εξ ίσου υποτιμητικού και χλευαστικού σχολίου στην ίδια εφημερίδα και συγκεκριμένα μετά την απονομή του Βραβείου αναγνωστών. Είχε γράψει τότε ο κ.Κούρτοβικ: Για λόγους αβρότητας την πρώτη φορά το βραβείο εδόθη στην κ.Φακίνου, εφέτος στην κ.Καρυστιάνη, δεν υπολείπεται παρά να καταλήξουμε στον Πολυράκη και τον Καρακάση....
Και οι τρεις κυρίες συγγραφείς απάντησαν στα δικά τους blogs στον κ.Κούρτοβικ, αλλά και πάρα πολλοί αναγνώστες και blogers.
Πρόθεση μου δεν είναι άλλη παρά να επισημάνω το γεγονός, ότι η συντεταγμένη αυτοδιόριστη συντεχνία των "κριτικών", ενταγμένη στην "ελίτ της προοδευτικής" διανόησης, της ΕΣΗΕΑ και των Ενώσεων Ελλήνων Λογοτεχνών, μπορεί να ασκεί την όποια κριτική της ανενόχλητη, μιας και βρίσκετε στο απυρόβλητο των εντύπων μέσω των οποίων γράφουν, αλλά το ζητούμενο είναι αν έχουν και το δικαίωμα να προσβάλουν κατάφωρα, απρεπώς όσο και ανάγωγα τον κάθε συγγραφέα που δεν τους αρέσει, -πολύ σε περισσότερο δεν ανήκει στον "κύκλο τους- και κατά συνέπεια απαξιούν το όποιο έργο του.
Και μαζί με τους συγγραφείς να προσβάλουν ένα τεράστιο κοινό που βεβαίως δεν τους ανήκει και δεν τους ακολουθεί, ούτε στην πικρόχολη διαπασών του λόγου τους, ούτε στην συμπλεγματική ψύχωσή τους.

1 σχόλιο:

Sofia Voikou είπε...

Αγαπητέ κύριε Καρακάση,
αν και έχω ήδη πει τη γνώμη μου,
θεωρώ ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε καν με τον εν λόγω κύριο από τη στιγμή που δεν κάνει κριτική επί συγκεκριμένων βιβλίων.
Η επίθεση δε και επί των αναγνώστριων των εν λόγω συγγραφέων είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Εκφράζω για μια ακόμη φορά την απορία μου:
"Θα μας πει και τι θα διαβάζουμε τώρα;;;"