Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.....

Αγαπητέ κύριε Καρακάση,

Η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη που βρήκα τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σας. Ετοίμασα το γράμμα που ακολουθεί από το Μάρτη του 2006 όταν είχα διαβάσει την «Αθηνά», δεν βρήκα όμως τρόπο να σας το στείλω. Μόλις πρόσφατα άρχισα να εξοικειώνομαι με την τεχνολογία και ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας.

΄Ο,τι ακολουθεί είναι πολύ φτωχό μπροστά στα όσα θάθελα να σας πω.

Κατ’ αρχήν αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για τη συγγραφή της «Αθηνάς» και την προσφορά της προς τους αναγνώστες.

Για μένα ήταν το βιβλίο που με κράτησε άγρυπνη κάποια βράδια. Συγχαρητήρια για τον τρόπο που γράφετε. Ο λόγος σας κυλά σαν τρεχούμενο νερό και δεν χορταίνεται. Παρόλο που μπήκα στον πειρασμό, δεν υπέκυψα να γυρίσω στις τελευταίες σελίδες και να μάθω το τέλος της ιστορίας κι’ αυτό γιατί «τσιμπάτε» από πριν το τί θα ακολουθήσει.

Παρόλο που περιγράφετε ανείπωτες τραγωδίες και θλιβερά γεγονότα, μου άρεσε ο τρόπος που η ηρωϊ̈́δα τα προσπερνά και που δεν έχει υποταγεί ή καταφύγει στη μεμψιμοιρία και τη μοιρολατρία. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Αθηνά, είναι μια γυναίκα αγωνίστρια! Πραγματικά απαλλαγμένη από κάθε είδους προκατάληψη. Μια γυναίκα ξεχωριστή, μια γνήσια Ελληνίδα με ακέραιο χαρακτήρα και καλλιέργεια. Είναι γυναίκα με αυτόνομη κρίση και έντονο αίσθημα δικαιοσύνης που κατάφερε να αντιμετωπίσει με θάρρος τραγικές συγκυρίες και να ανταποκριθεί σε πολύ δύσκολους τομείς με τους οποίους καμιά άλλη γυναίκα δεν είχε καταπιαστεί μέχρι τότε.

Χαρήκαμε τη φιλοξενία – ξενάγηση στα όσα σαλόνια μάς πήγατε. Θεωρήσαμε κατόρθωμά σας τη λεπτομερή συλλογή τόσων στοιχείων της εποχής που αναφέρεστε.

Ό,τι και να γράψω ακόμα, θα είναι λίγο. Για να μην τα πολυλογώ, σας αναφέρω απλά ότι το βιβλίο άγγιξε βαθιά την ψυχή και την καρδιά όσων το διάβασαν. Τη Διευθύντρια του σχολείου των παιδιών μου, τη δασκάλα τους που το διάβαζε αργά αργά για να το απολαμβάνει, την εβδομηντάχρονη γειτόνισσά μου αλλά και τη δεκαεπτάχρονη γειτονοπούλα μου. Οι ζωντανές περιγραφές έκαναν μια φίλη μου να επισκεφθεί την Κεφαλονιά και πηγαίνοντας εκεί νόμισε πως έβλεπε στην παραλία την Αθηνά πάνω στο άλογό της

Η Αθηνά φαντάζει στα μάτια μας γυναίκα πρότυπο. Η ζωή της υπενθυμίζει στον αναγνώστη τον σκοπό της ύπαρξής μας στη ζωή και τον ωθεί να τον εκπληρώσει. Είναι ένα βιβλίο που εσωκλείει αξίες ζωής πολύτιμες για κάθε άνθρωπο.

Έχουμε ήδη προμηθευτεί και ό,τι ακολούθησε την «Αθηνά». Ο Θεός να σας φωτίζει και ενισχύει να μας γράψετε κι’ άλλα. Φαίνεται φιλοξενείτε τη γενναιοδωρία της Αθηνάς μέσα σας και βγάζετε και προσφέρετε σε μας τόσο πλούτο στα βιβλία σας.

Θα χαρώ αν καταφέρω κάποια φορά να σας δω και να σας ακούσω από κοντά.


Η παραπάνω επιστολή που έλαβα μόλις χθές εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τις σκέψεις της προηγούμενης ανάρτησης. Ευχαριστώ την άγνωστη κυρία που μου την έστειλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: