Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ο Βιολονίστας

Ο Βιολονίστας, αναδημοσίευση από το εξαιρετικό blog του π. Αναστάσιου: Ημερολόγιο Αποδημίας


Ο λόγος για τον Άρχοντα του Έλληνα Λόγου Κώστα Καρακάση, που με τα πονήματά του τα τελευταία χρόνια έχει γράψει τη δική του λαμπρή ιστορία στο χώρο της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας.Το τελευταίο του βιβλίο, που εκδόθηκε φέτος τον Φεβρουάριο αποδεικνύει για άλλη μια φορά περίτρανα το πηγαίο "ποιητικό" του τάλαντο. Σε ένα πιο προσωπικό τόνο οφείλω να αναφέρω ότι κανένας συγγραφέας πριν από τον Κ.Κ. (έχω στη βιβλιοθήκη μου γύρω στα 5.000 βιβλία) δεν κατάφερε να κερδίσει την αυθόρμητη συγκίνηση και το καυτό εσωτερικό, αλλά και εξωτερικευμένο, δάκρυ μου.

Οι περισσότερες ιστορίες του είναι καταδικές του, αφορούν και πηγάζουν από την ίδια την οικογενειακή του ζωή και ιστορία. Ως Έλληνας της Διασποράς, και κοσμοπολίτης Αλεξανδρινός ο ίδιος, φέρει μέσα του όλη την σοφία και την αρχοντιά του Οικουμενικού Ελληνισμού, ο οποίος πότισε με αυθεντικό πολιτισμό την ανθρωπότητα ολάκερη. Για τούτο σε ανύποπτο χρόνο του ευχήθηκα προσωπικά να ανοίξει περισσότερο εκείνο το σεντούκι της ψυχής και να μοιραστεί μαζί μας όλα τα κρυφά και φανερά "μυστικά" του, γιατί τα χρειαζόμαστε και τα έχουμε ανάγκη. Με κάθε έκδοση, με κάθε βιβλίο του μας πλουτίζει, μας κάνει καλύτερους και ευγενέστερους. Μας προικίζει με τα πλούτη του και την ανεπανάληπτη και πλέρια αυθεντική και αρχοντική σκέψη και γραφή του.

Αναφορικά με το πρόσφατο βιβλίο του, ο τίτλος του είναι «Ο βιολονίστας». Κυκλοφόρησε σε 15.000 αντίτυπα (πρώτη έκδοση) από τον Εκδοτικό Οίκο «Ψυχογιός». Τυπώθηκε δε σε χαρτί «ελεύθερο χημικών ουσιών χλωρίου και φιλικό προς το περιβάλλον». Το εξώφυλλο, το οποίο επιμελήθηκε η Χρυσούλα Μπουκουβάλα, είναι καταπληκτικό. Μας προσφέρει δε ένα ωραίο ζωγραφικό παιχνίδι με την εναλλαγή του έγχρωμου και το ασπρόμαυρου, το οποίο φυσικά προϊδεάζει τον αναγνώστη για το παιχνίδι του χρόνου που φρόντισε να επιμεληθεί με ιδιαίτερη λογοτεχνική μαστοριά ο συγγραφέας.

Το story του βιβλίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο Κ.Κ. γνωρίζει καλά την τέχνη να κρατά τον αναγνώστη ξύπνιο τα βράδια. Το παιχνίδι του χρόνου, οι πλούσιες εικόνες, οι μουσικοί ήχοι (το βιβλίο περιγράφει τη ζωή και δράση μιας οικογένειας μουσικών σε διάστημα 4 γενεών), τα ταξίδια σε «μυθικές» πόλεις της Ευρώπης και της Ανατολής (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Αλεξάνδρεια, Κάϊρο), οι διακεκριμένες προσωπικότητες που παρελαύνουν μέσα στις 477 σελίδες του (Σουλτάνος, Βαλιδέ, ελληνόφωνη Δούκισσα του Κέντ κ.ά.) και το μεσογειακό wit του συγγραφέα είναι τα βασικά στοιχεία αναφοράς του βιβλίου.

Εμένα προσωπικά μου προκαλούν πάντα ιδιαίτερη αίσθηση τα ονόματα προσώπων. Ο Κ.Κ. χρησιμοποιεί, αν και θα έπρεπε να πω αξιοποιεί την διαχρονική ελληνική ονοματολογία, δίνοντας πολύ όμορφα και εύηχα ονόματα στους πρωταγωνιστές του, όπως Ίων, Αλκυόνη, Ζέφυρος - Ζέφης, Μιχαήλ, Πασχάλης, Ουρανία, Δάφνη και Αντιγόνη.

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Κ.Κ. είναι η λεπτομέρεια. Τον παρακολουθώ, και στο μεγάλο μπεστ σέλερ του την «Αθηνά», αλλά και στο «Βιολονίστα» να στρώνει ένα τραπέζι εύκολα, όμορφα, με τέχνη, με ευγένεια, με προσοχή μεγάλη. Το στολίζει με νόστιμους ορεκτικούς μεζέδες, εύγευστο κύριο πιάτο και ελκυστικό επιδόρπιο. Οπωσδήποτε δε φροντίζει πάντα και το καλό κρασί.
.
Εντύπωση προκαλεί στον αναγνώστη και η ευαισθησία με την οποία ακουμπά πάνω στην μεγάλη εθνική τραγωδία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (1945-49) και στα μετέπειτα εξ ίσου τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν.

Γενικά θα έλεγα πως ο Κ.Κ. είναι ο συγγραφέας των τόπων, των χρόνων, των ιδιαίτερων και εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων και βέβαια και της λεπτομέρειας. Προσωπικά του εύχομαι ολόψυχα ο Μεγαλοδύναμος να τον ενισχύει και φωτίζει πάντοτε ώστε να μας επιδαψιλεύει ασταμάτητα με τις πλουσιοπάροχες δωρεές της έμπνευσης και της καρδιάς του.

1 σχόλιο:

Yianna είπε...

Καλό μεσημέρι κε Καρακάση
Τον μαγέψατε τον π. Αναστασίο!!! ΄Εχετε αυτό το χάρισμα ...το θυμάμαι από την Αθηνά!!!
Αναμένω και γω την ....μαγεία του βιολονίστα....έχετε πάρει σειρά!!
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι από καρδιάς......